Kennis maken met: Gerlof Bril

In de vorige nieuwsbrief was al te lezen dat we graag de nieuwe leden van de SDO een podium willen geven om zichzelf voor te stellen. De komende weken zullen er een aantal leden zijn die een tiental vragen hebben behandeld en daardoor inzicht geven over wie ze zijn. We trappen vandaag af met Gerlof Bril!

Wat is je naam en waar kom je vandaan?
Mijn naam is Gerlof Bril, een in januari 1962 geboren Tukker, die al weer bijna 25 jaar woonachtig is in Doetinchem, samen met Wendi en onze jongens Ruben en Nathan.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk als ICT architect bij Achmea IT in Apeldoorn.

Wanneer ben je scheidsrechter geworden en waarom?
Dat is al heel lang geleden. In mijn studententijd in Enschede voetbalde ik bij vv Drienerlo en één van de teamverplichtingen was een wedstrijdje fluiten van een ander team. Daar heb ik mijn eerste seniorenwedstrijden gefloten. En dan praat ik over de jaren 80.Later ben ik de jeugd wedstrijden van mijn jongens bij VIOD gaan fluiten.

Fluit je voor de KNVB of ben je actief als clubscheidsrechter?
Ik heb begin 2014 mijn BOS diploma gehaald en ben al vele jaren actief als verenigingsscheidsrechter bij vv VIOD.Ik fluit met name de oudste jeugd en incidenteel een seniorenwedstrijd, maar vind het ook prima om JO13 te fluiten. Of op het jaarlijkse VIOD FIMAX pupillentoernooi de jongste lichtingen.

Heb je nog hobby’s naast het fluiten?
Zeker. Sport in het algemeen, zowel kijken, vrijwilliger zijn (ex-bestuurslid Voetbaltechnisch Zaken, scheidsrechterscoördinator, trainer, leider en natuurlijk scheidsrechter), als het zelf doen, al is dat laatste door fysieke beperkingen wel wat minder geworden.Ik zit regelmatig op de spinning fiets en in de sportschool. En als het mooi weer is hoop ik ook buiten te kunnen fietsen.

Alpe d’HuZes draag ik een warm hart toe. Ik heb daar inmiddels vier keer aan mee mogen doen, eerst als een fanatieke sympathisant, maar vorig jaar ook als patiënt. En dat was toch wel een heel bijzondere belevenis. Eén van de redenen om lid te worden van de SDO was ook het streven om weer fit te worden en te blijven.

Naast sporten zie ik de vakanties als hobby. Kroatië heeft nu mijn hart gestolen. Maar ik mag graag naar plekken gaan waar ik nog niet eerder geweest ben.Afgelopen zomer waren dat bijv de omgeving van Pula op Istrië in Kroatië en de GrossGlocker en Salzburg in Oostenrijk.Zo hebben we een heel lijstje van steden die we nog willen bezoeken.

Wat zoek je precies binnen de scheidsrechtersvereniging?
Ik wil als scheidsrechter graag fit zijn en blijven. Maar ook gezelligheid en samen een biertje drinken en over spelregelzaken praten.

Wat is jouw grootste kwaliteit tijdens het fluiten?
Ik denk dat ik vrij rustig blijf. En alles wat er gezegd wordt makkelijk van me af kan laten glijden. En in staat ben om een wedstrijd goed aan te voelen. Ik geef vrijwel geen kaarten. Ik houd van lekker door laten voetballen en ervoor te zorgen dat ik in feite onzichtbaar ben.

Wat is jouw grootste verbeterpunt tijdens het fluiten?
Ik ben van nature nogal eigenwijs. Ik moet (nog steeds) leren adviezen van anderen aan te nemen.En in duels leren herkennen wie de (eerste) overtreding maakt. Vooral vasthouden gebeurt te pas en te onpas en het is lang niet altijd te zien wie nu eigenlijk wie vasthoudt.

Wat zijn jouw ambities binnen de arbitrage?
Op mijn leeftijd heb ik niet veel ambities meer, anders dan wekelijks een wedstrijdje te fluiten. Of als het nodig is, de vlag te hanteren.

Wat zou jij graag terug willen zien binnen onze vereniging, de SDO?
We maken elke maand de spelregeltoets. Wat mij betreft mag daar best wel wat meer aandacht voor zijn. Een stukje uitleg waarom een bepaald antwoord goed is en andere antwoorden niet. Dat hoeft niet in een grote groep, maar kon in een hoek(je) met een kleine groep.