Afronding seizoen 2019-2020 Achterhoek Cup

Beste sdo leden,

Op 4 april jl. heeft de organisatie van de Achterhoek Cup de ploegen die nog in het toernooi zaten een viertal scenario’s voorgelegd over het al dan niet afronden van het toernooi 2019 / 2020 i.v.m. de gevolgen van de Corona-crisis.

De voorgelegde scenario’s waren:

  1. Versneld uitspelen en finaledag op uiterlijk 11 juli 2020;
  2. Tot de kwartfinales uitspelen en daarna uiterlijk op 11 juli 2020 in toernooivorm een finaledag voor alle categorieën;
  3. Finaledag over vakantie heen tillen met finaledag op 12 september 2020;
  4. We staken alle activiteiten seizoen 2019/2020 voor alle categorieën van de Achterhoek-Cup per direct. Er komen geen winnaars en ook de overige prijzen worden niet uitgereikt. Er wordt bij categorie Standaard Heren geloot welk team de wedstrijd in de voorbereiding van De Graafschap op 4 juli 2020 mag spelen. Veel clubs hebben gereageerd met daarbij de scenario (‘s) van hun voorkeur. Andere mogelijke scenario’s zijn niet door de clubs aangereikt.

Op 21 april 2020 heeft de regering – onder advies van het RIVM – besloten om tot 1 september 2020 geen grote evenementen in Nederland toe te staan. Weliswaar zijn de regels voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar wat ruimer geworden maar dit is slechts mogelijk met een onderlinge afstand van 1,5 meter en dus niet in wedstrijdverband.

Bovendien kan het bestuur van de Achterhoek Cup niet de vereiste 1,5 meter afstand bij de toeschouwers garanderen en spelen zonder publiek is geen optie. Hiermee vervallen scenario 1 en 2 automatisch.

Om uiteenlopende redenen had geen van de aangeschreven clubs in categorieën Standaard Heren en JO15 voorkeur voor scenario 3. In categorie Standaard Vrouwen hadden 4 clubs voorkeur voor scenario 3. Een club had voorkeur voor scenario 4, de overige clubs hebben niet gereageerd. Scenario 3 is dus geen realistisch scenario voor alle categorieën.

Het geheel overziende kan het bestuur van de Achterhoek Cup niet anders concluderen – met grote spijt in hun hart- maar vanzelfsprekend met alle begrip voor de overheidsmaatregelen – alle activiteiten voor seizoen 2019-2020 per direct gaan staken.

De communicatie-manager van De Graafschap heeft desgevraagd aangegeven dat de club geen (vriendschappelijke) wedstrijden voor 1 september 2020 mag spelen. Wat na 1 september gebeurt is ook voor hen nog ongewis. Derhalve vervalt de optie om te loten welke “winnaar” van de Achterhoek Cup tegen hen mag spelen.

Hiermee komt dus een einde aan het Achterhoek Cup toernooi seizoen 2019 / 2020.

Wij, als SDO ACC commissie, willen de (ass.) scheidsrechters ontzettend bedanken voor hun inzet in de Achterhoek Cup wedstrijden van dit seizoen en hopen dat het toernooi een vervolg krijgt in 2020 / 2021. Mocht dit zo zijn dan hopen wij dat wij weer een beroep op jullie mogen doen.

Tevens willen wij als SDO ACC commissie, de Achterhoek Cup organisatie, in het bijzonder Clemens, en de KNVB district Noord/Oost (Lynata en Arjan) bedanken voor de prettige samenwerking en hopen dat dit een vervolg zal krijgen in het nieuwe seizoen.

Mocht er nieuws over de Achterhoek Cup seizoen 2020 / 2021 zijn dan zullen wij dit aan onze SDO leden communiceren.

Blijf gezond !

Met vriendelijke groeten,

SDO ACC

Emiel Stienezen, Gerard de Graaf en Erik Bleekman