Scheidsrechter in Beeld

Ditmaal het verhaal van Emiel Stienezen

Op 34-jarige leeftijd besloot ik mijn keepershandschoenen in de wilgen te hangen. Sinds mijn 5e actief als voetballer bij SV Kilder. Vanwege groeipijnen mocht ik een jaar niet voetballen. Mocht in de B junioren weer wat aan voetbal doen. Om rustig te beginnen ben ik gaan keepen en ben daarna niet meer uit het doel gekomen. Na meer dan 25 jaar waarvan de laatste 10 seizoenen als keeper van SV Kilder 1, kwam mijn keeperscarriere bij SV Kilder ten einde. Qua niveau derde klasse gespeeld maar merendeel in de vierde klasse KNVB. De laatste twee jaar combineerde ik het fluiten al met het keepen. Floot in de hoogste jeugdgroep (groep 08) waar je al aardig aan de bak moest. Terwijl ik de volgende dag tijdens een wedstrijd van SV Kilder 1 niet kon zeggen dat ik niet veel in de wedstrijd te doen kreeg.

Seizoen 2004/2005 : SV Kilder wint met 2-0 van Concordia Wehl en promoveert naar de derde klasse.

Nadat ik afscheid had genomen van het keepen ben ik als scheidsrechter ook overgegaan naar de senioren. Eerste wedstrijd, 6e klasse, Rietmolen – Marienvelde. Was er een uur van te voren en men gaf daar aan …. de wedstrijd begint pas over een uur. Ie bunt wel erg vroeg ….. Marienvelde kwam om 13.50 uur het sportpark oplopen en sommige gooiden voordat ze het veld op liepen voor een warming up, een sigaret weg. Dacht … waar ben ik nou dan terecht gekomen. Wil weer terug naar de jeugd ….
Gelukkig promoveerde ik na een half jaar zodat ik vierde / vijfde klasse mocht fluiten. Heb daarna derde klasse gefloten, eerste/tweede klasse, terug naar de derde klasse en nu alweer een paar seizoenen in de tweede klasse (groep ZO – E).

In augustus 2017 kreeg ik ontzettend veel last van mijn rug. Na diverse onderzoeken bleek dat ik een hernia had. In januari 2018 ben ik in het Park Medisch Centrum te Rotterdam via een nieuwe methode PTED aan mijn hernia geopereerd. Vroeg voor mijn operatie aan de verpleegster om een kamer met geen uitzicht op de Kuip. Ze kon dit volgens mij niet echt waarderen. De operatie is trouwens succesvol verlopen. Ik dacht dat ik in mei 2018 wel weer zou kunnen fluiten maar dat liep anders. In september 2018 met veel energie begonnen aan de competitie. Na een moelijke start inclusief veel spierblessures heb ik mij gelukkig kunnen handhaven in de tweede klasse. Dan merk je pas echt dat je er een vol jaar heb uitgelegen en dat de leeftijd (47 jaar) ook niet meewerkt zullen we maar zeggen. Je wordt ouder papa, hoor ik thuis wel eens, maar je wil je natuurlijk ook niet laten kennen. Als ik het met mijn werk kan combineren dan ben ik ’s avonds actief om fit te blijven. Ben regelmatig in de sportschool te vinden (fitness, hardlopen, spinning). Daarbij ben ik wekelijks bij mijn vaste sportmasseur John te vinden om de spieren goed los te houden.

Heb in het begin van mijn scheidsrechterscarrière veel geleerd van Johan van Aken en Beent Klijnsma. Ook veel meegelopen met Jeroen Sanders, Jeroen Abbink en Luuk Hoopman waar je het nodige van hebt opgepikt. Met Jeroen Sanders ook prachtige wedstrijden meegemaakt. Jeroen mocht, toen hij nog BVO’s beloften floot op de maandagavond, zelf zijn assistenten aanstellen. Jeroen zorgde voor de wedstrijd, Erik Bleekman zorgde voor de broodjes (reisafstanden naar Groningen, Maastricht en Haarlem waren normaal) en ik was de chauffeur. Als er rood was getrokken moesten we na terugkomst alle drie nog een strafrapport maken dus werd het nachtwerk. Toch kunnen we terugkijken op een prachtige tijd die we hebben meegemaakt.

Een mooie ervaring die ik als scheidsrechter mocht meemaken was de eerste derby tussen twee Winterswijkse teams, Trias tegen WVC voor 1500 toeschouwers. Een geweldige ambiance. En zonder neutrale assistenten hè. Met een uitslag van 2-2 konden beide ploegen uiteindelijk leven met het resultaat.

Seizoen 2019-2020 wedstrijd MASV – Quick 1888 in de 2e klasse I

Daarbij komen diverse wedstrijden van de Graafschap tegen regioteams, Silvolde en onlangs tegen Lienden. Geassisteerd door Maarten en Bas. Voor 1100 toeschouwers werd deze wedstrijd gespeeld.

Voorbereiding seizoen 2019/2020 : De Graafschap – Lienden

Dit zijn voor ons de krenten uit de pap. Prachtige pot, geen vervelende overtredingen zodat alles lekker sportief verliep. Een prachtige ervaring rijker. Jaarlijks ben ik ook actief op het KEI-toernooi te Lichtenvoorde waar Longa’30, AZSV, RKZVC en Grol aan meedoen. Een prachtig toernooi op een hoog niveau en Longa’30 is ook een verenging met geweldige mensen waar ik graag kom.

Hoop nog lang van deze hobby te mogen genieten en ben blij dat ik lid ben van onze prachtige vereniging SDO Doetinchem. Als (ass) scheidsrechters hebben we de mogelijkheid om gezamelijk te trainen die onder leiding staan van 2 fantastische trainers. We trainen ook onze spelregels en genieten daarna nog met volle teugen van een gezellige derde helft.  

Groeten,

Emiel Stienezen uit Kilder