Nieuwe speregels KNVB: wat verandert er

De spelregelcommissie van de FIFA heeft de spelregels grondig aangepast. Veel tekstuele aanpassingen. Het boek is korter en bondiger geworden, bijna de helft minder dik.

Daarnaast zijn er een aantal inhoudelijke wijzigingen in de regels doorgevoerd.

Van de website van KNVB:

De vier belangrijkste veranderingen:

1. Aftrap 
De aftrap hoeft niet verplicht meer vooruit worden genomen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede, omdat de bal vaak na een tikje vooruit toch achteruit wordt gespeeld om een aanval te starten.

aftrap

— De aftrap hoeft niet verplicht meer vooruit worden genomen.

2. Triple punishment
Als de verdediger in het strafschopgebied een poging onderneemt of de mogelijkheid heeft om de bal te spelen, maar een overtreding maakt, is het een gele kaart. Dit omdat de straf anders te zwaar wordt geacht; namelijk een strafschop, rode kaart en een daaropvolgende schorsing. Bij duwen of vasthouden blijft de rode kaart intact. Gemene tackles van achteren blijven wel bestraft met een rode kaart. Buiten het strafschopgebied verandert er überhaupt niets, omdat er dan geen sprake is van een strafschop.

3. Strafschoppenserie
Trainers krijgen de keuzevrijheid om tijdens de strafschoppenserie de volgorde te wisselen. Zo kan bij een vierde beslissende strafschop, de trainer besluiten die door nummer 5 te laten nemen.

4. Gele kaart en verzorging voor geblesseerde speler
Een speler die een blessure oploopt door een overtreding waarvoor de dader geel krijgt, mag vanaf nu ter plekke op het veld worden verzorgd. Bij dergelijke overtredingen is er anders sprake van een dubbele straf: namelijk een blessure en met tien man verder spelen.

Alle wijzingingen in PDF bestanden – die kun je direct downloaden op je telefoon

Bewaren

Bewaren

Bewaren