Mentale weerbaarheid bij de SDO

Week van de scheidsrechter – Mentale weerbaarheid

Op donderdagavond 11 oktober werd ook bij de Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken aandacht besteed aan de Week van de Scheidsrechter. Vanaf 19.00 uur werd er onder leiding van de trainers van de SDO, Richard en Harrie, een fanatieke training afgewerkt. Deze vond weer plaats op het binnenterrein van de atletiekvereniging ARGO.

Na de training was er de mogelijkheid om te douchen en verplaatste het gezelschap zich naar het clubgebouw van de SDO. Daar werd nog aandacht besteed aan het overlijden van Lid van Verdienste Gerben Koeslag. Ons lid Walter Hartjes las het door hem geschreven In Memoriam voor. Ruim veertig scheidsrechters zaten klaar om een presentatie bij te wonen over mentale weerbaarheid, gegeven door Jeroen Sanders en Richard Polman.

Mentale weerbaarheid
Er werd in de eerste fase van de presentatie gekeken naar weerstand en of er factoren zijn vanuit de wedstrijd, jezelf of overige zaken die van invloed kunnen zijn. Een belangrijk onderwerp was lichaamstaal, waar je als scheidsrechter erg goed gebruik van kunt maken. Er werden tips gegeven die je kon gebruiken om je lichaamstaal te verbeteren in situaties, waarbij weerstand optreed. Vanuit de zaal kwam er veel interactie, wat mooi was om te zien. Beelden van onder andere Kevin Blom en  Pol van Boekel passeerden de revue.

Ik ben de scheidsrechter dus.. ik heb niet altijd gelijk

Bovenstaande quote zorgde zeker voor reuring en ook daar werd weer duidelijk dat er grote verschillen zijn tussen scheidsrechters. Niet iedereen was het met elkaar eens, en dat hoeft natuurlijk ook niet.

Clips
Betaald voetbal assistent-scheidsrechter Richard Polman gaf een toelichting over hoe hij zich wil profileren naast de lijn. Beeldvorming is volgens hem ontzettend belangrijk. De VAR kan ondersteunen, maar je maakt verder nog steeds je eigen beslissingen. Onder ander beelden van FC Utrecht – Pec Zwolle, FC Twente – FC Oss en Ajax – AZ werden toegelicht en dat biedt je mooie inzichten in de werking van de communicatie in het Betaalde Voetbal.

We willen Richard Polman en Jeroen Sanders bedanken voor deze mooie presentatie en de technische commissie voor de organisatie van deze avond.