FRAMO Sport Buddysysteem gaat van start

Tijden van sparren en voorbereiding zitten erop, het FRAMO Sport Buddysysteem gaat van start. In 2022 heeft het bestuur een nieuw beleid uitgeschreven, genaamd ‘Samen scoren’. Het clubbeleid om samen groei en ontwikkeling door te maken als vereniging, terug te lezen via: Bestuur en beleid – SDO Doetinchem. Een van de onderwerpen voor kalenderjaar 2023 is het buddysysteem. Daarin willen wij alle leden de optimale begeleiding kunnen bieden die zij verdienen. Na brainstormavonden met alle leden, verschillende soorten van opzet omtrent het systeem en het zoeken naar sponsoren is het eindelijk zover. Het FRAMO Sport Buddysysteem gaat van start en wij nemen u als lezer mee in dit proces.

Afgelopen maand, oktober 2023, heeft de technische commissie, auteur van het FRAMO Sport Buddysysteem, in samenwerking met het bestuur een start bijeenkomst georganiseerd om leden te informeren over het idee en plan van aanpak richting de toekomst betrekkende begeleiding en coaching. Hierbij waren ruim 35 leden aanwezig die vol enthousiasme reageerde op de uitwerking. Het FRAMO Sport buddysysteem staat voor optimale begeleiding aan alle leden van de SDO. We weten allemaal eenmaal dat de zoektocht naar vrijwilligers steeds lastiger wordt en merken bij de KNVB ook dat met name scheidsrechters en assistent-scheidsrechters die net van de cursus (scheidsrechtersopleiding 3) afkomen of in groepen actief zijn zonder rapportage niet altijd de begeleiding krijgen die zij verdienen. Als scheidsrechtersvereniging willen wij hier graag op inspelen om leden de kans te bieden om begeleidt te worden door een gecertificeerde scheidsrechters begeleider vanuit de vereniging. Dit geldt ook voor verenigingsscheidsrechters die wij begeleiding kunnen bieden voor de wedstrijden die zij leiden namens de vereniging waar zij lid zijn. Dit project is voor ieder lid en voor elke scheidsrechter of assistent-scheidsrechter van onze vereniging maar ook voor donateur verenigingen die zijn aangesloten bij de SDO en in januari worden voorzien van alle informatie hierover.

Binnen onze vereniging beschikken wij over een gering aantal scheidsrechters begeleiders en is onze inzet om dit aantal te verdubbelen. Na contact met de KNVB zal 12 december de cursus scheidsrechters begeleider SO3 starten bij de SDO, waarbij wij ook leden zijn gaan enthousiasmeren en motiveren om deze cursus te volgen en binnen de vereniging andere leden te laten groeien en ontwikkelen als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter. Dit met succes, inmiddels zullen 13 leden van de SDO de cursus gaan volgen en zullen we met de huidige scheidsrechters begeleiders binnen de club een twintigtal aan gecertificeerde begeleiders krijgen die gaan bijdragen binnen het FRAMO Sport buddysysteem. Afgelopen maandag is hier ook een aftrap aan gegeven om het handboek door te nemen, de begeleiders van de nodige informatie te voorzien en samen een plan van aanpak te maken voor goede begeleiding en coaching. Daarbij kunnen ze hen certificaat ook gebruiken als begeleider bij de KNVB. Wil je hier ook nog bij aansluiten, stuur dan even een e-mail naar: Ab@sdodoetinchem.nl

Zowel beginnende- als ervaren leden en club- tot KNVB-scheidsrechters kunnen zich vanaf januari aanmelden voor het FRAMO Sport Buddysysteem via de technische commissie of als nieuw lid via het aanmeldingsformulier. Daarbij zullen zij binnen maximaal twee weken gekoppeld worden aan een coach. Hij of zij zal dan in een traject van 6 maanden begeleid worden bij wedstrijden maar hierbij zal de coach ook als vraagbaak staan voor alle vragen omtrent de arbitrage. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Digitaal Wedstrijdformulieren, Official Portal (bij KNVB-scheidsrechters- of assistenten) en technische bijeenkomsten rond de ‘pupil’ als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter. Daarnaast zullen wij ook de aangemelde leden motiveren om aanwezig te zijn bij spelregelavonden, trainingsavonden en technische bijeenkomsten binnen de vereniging of vanuit de KNVB. Het goed kunnen fluiten of assisteren van wedstrijden is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Daarnaast zullen wij donateur verenigingen uitnodigen om deel te nemen aan dit FRAMO Sport Buddysysteem en scheidsrechters/assistent-scheidsrechters van de clubs te motiveren om lid te worden van de SDO. Daarbij willen wij namelijk verenigingen in de regio ondersteunen in de opleiding van arbitrage. Hierbij is het absoluut niet de bedoeling om leden van de verenigingen over te nemen maar juist om clubscheidsrechters op te leiden en begeleiden bij het fluiten of assisteren van wedstrijden. Vele handen maken hierin licht werk en dat voor en door scheidsrechters binnen onze regio.

Dit allemaal kan niet zonder sponsoren. De middelen en producten die geschikt zijn voor het FRAMO Sport Buddysysteem zullen dan ook komen uit de trotse sponsor die wij in de afgelopen maanden hebben gevonden. Framo Sport uit Duiven zal hoofdsponsor- worden van he FRAMO Sport Buddysysteem. Framo Sport is uw sportmedische groothandel uit duiven. Zij zijn onder andere gespecialiseerd in fysiotherapie, massageolie, sporttape, kinesiotape, EHBO, BHV, AED, hygiëne, papierwaren, voetverzorging en wellness. Daarin zijn zij een groothandel die onder andere in het amateur- en betaald voetbal enorm populair zijn. Wanneer u aankomend weekend de verzorger van De Graafschap, NEC of Go Ahead Eagles het veld op ziet lopen zult u het logo van FRAMO Sport vast en zeker tegenkomen. Wij als scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken zijn enorm blij met FRAMO Sport en in het bijzonder Albert Peters die graag met ons meedenkt en het FRAMO Sport Buddysysteem een warm hart toedraagt.

Een groot, helder en informatief artikel waarin wij u hebben geprobeerd mee te nemen in het FRAMO Sport Buddysysteem en daarbij het traject laten volgen om dit tot een succes te leiden waar wij enorm veel enthousiaste reacties hebben mogen ontvangen. Veel informatie, echter een prachtig systeem om onze vereniging naar een hoger niveau te tillen en alle scheidsrechters en assistent-scheidsrechters de begeleiding te bieden die zij verdienen, samen met de opleiding van begeleiders. Een win-win situaties, waarin wij met zijn allen, voor- en door scheidsrechters, zowel met de vereniging als donateur verenigingen en de KNVB de arbitrage verder ontwikkelen.

Wilt u meer informatie over het FRAMO Sport Buddysysteem of bent u nieuwsgierig naar verdere opzet en uitwerking dan kunt u contact opnemen met de technische commissie van scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken. Dit kan via: TC@sdodoetinchem.nl of de link via de website: Technische – SDO Doetinchem.

Het FRAMO Sport Buddysysteem, voor- en door scheidsrechters!

De Technische Commissie

Jesper Sanders, Tim Scholten, Dirk-Jan Hummelman en Ramon Gronouwe