Antwoorden try-out spelregelcompetitie COVS

Afgelopen woensdag werden de eerste vragen(try-out) door COVS Nederland op de website geplaatst. Zoals beloofd in de eerdere mail en het artikel dat op onze site verscheen, hierbij de antwoorden inclusief uitleg.

Antwoorden en uitleg van de COVS Spelregels 2020: week 15

1       Beeldfragment: Southampton – Cardiff City

Disciplinaire straf: _(A) GEEN_____   Spelhervatting: _(D) Hoekschop_______

Toelichting LCS: In een scrimmage schiet een aanvaller alsnog op doel. Verdediger draait zijn lichaam richting schot en heeft daarbij de arm langs het lichaam en krijgt van dichtbij de bal tegen de boven-arm. Geen onnatuurlijke houding, verdediger maakt zijn lichaam niet breder, dus hoekschop.

2       Beeldfragment: Manchester United – Southampton

Disciplinaire straf: _(B) GEEL_____    Spelhervatting: _(F) Strafschop_______

Toelichting LCS: De verdediger speelt op gevaarlijke wijze de bal weg voor zijn tegenstander en raakt deze vrij fors. Hij raakt zijn tegenstander en neemt het risico zijn tegenstander te blesseren. Strafschop en gele kaart.

3       Beeldfragment: DVS’33 Ermelo – ODIN’59

Disciplinaire straf: _(C) ROOD____    Spelhervatting: _(F) Directe vrije schop_

Toelichting LCS: Aanvaller verliest duel en reageert zijn frustratie af op de enkels van zijn tegenstander. Springt met gestrekt been van achteren naar de benen van zijn opponent zonder de bal te spelen. Directe vrije schop en rode kaart.

4       Beeldfragment: Chili – Argentinië (jeugd)

Disciplinaire straf: _(C) ROOD____    Spelhervatting: _(F) Directe vrije schop_

Toelichting LCS: De coach onderbreekt een aanval van de tegenpartij door langs de zijlijn de bal te spelen. Directe vrije schop en rode kaart.

5       Stellingen

I        Een wedstrijd mag niet worden begonnen of voortgezet indien een partij bestaat uit zeven of minder spelers. 

II      Ieder van de overige spelers mag van plaats wisselen met de   doelverdediger, onder de voorwaarden dat de scheidsrechter op de hoogte is gebracht voordat de wissel plaatsvindt en dat de wissel plaatsvindt tijdens een onderbreking van de wedstrijd. 

Stelling I: __(B) ONJUIST_______     Stelling II: __(C) JUIST__________

Toelichting I: Spelregels Veldvoetbal seizoen 2019-2020, blz 16: “Een wedstrijd wordt gespeeld door twee partijen, elk uit niet meer dan elf spelers bestaande, van wie één de doelverdediger moet zijn. Een wedstrijd mag niet worden begonnen of voortgezet indien een partij bestaat uit minder dan zeven spelers.” 

6       Drie goed & drie fout

In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een strafschop?

A       Een verdediger die naast zijn eigen doel aan een blessure is behandeld, betreedt zonder toestemming het speelveld en kopt in          zijn eigen doelgebied de bal over het doel.

B       Een verdediger die net buiten zijn eigen strafschopgebied staat, probeert een aanvaller te slaan die net binnen het strafschopgebied staat. De aanvaller kan de klap net ontwijken.

C       De doelverdediger ontneemt in zijn eigen strafschopgebied een aanvaller een duidelijke scoringskans door hem ten val te brengen. De scheidsrechter past de voordeelregel toe, maar een andere aanvaller schiet de bal naast het lege doel.

D       Een verdediger spuwt in de netruimte van zijn eigen doel een aanvaller in zijn gezicht, terwijl de bal buiten het strafschopgebied in het spel is.

E       Een verdediger krijgt in zijn eigen strafschopgebied de bal van dichtbij tegen zijn knie, waarbij de bal opspringt tegen zijn uitgestoken arm.

F       Een verdediger slaat terwijl de bal in het spel is in zijn eigen strafschopgebied een toeschouwer die het speelveld betreedt.

Juiste antwoorden: A, B en D

Toelichting C, E en F: 

Spelregels Veldvoetbal seizoen 2019-2020, blz 24, 52 en 57: 

“(C) De scheidsrechter laat het spel doorgaan als een overtreding is begaan en het niet-overtredende team voordeel zal ondervinden van het doorspelen en bestraft de overtreding als het beoogde voordeel, op dat moment of binnen enkele seconden, niet volgt. 

(E) Met uitzondering van bovenstaande overtredingen, is het meestal geen overtreding als de bal de arm van een speler raakt rechtstreeks vanaf het eigen hoofd of lichaam (inclusief de voet) van de speler. 

(F) Als de bal in het spel is en een speler begaat een fysieke overtreding binnen het speelveld tegen enig ander persoon is de spelhervatting een scheidsrechtersbal.”