SDO op bezoek in Dinxperlo

The SDO road tour ….. to Dinxperlo

Maandag 2 september was de SDO via Wijnand uitgenodigd in Dinxperlo om een presentatie over de nieuwe spelregels te geven. Voor de scheidsrechters van de nieuwe fusieclub FC Dinxperlo, maar ook voor die van Ajax Breedenbroek. Meer dan 30 scheidsrechters zaten in de zaal, waaronder ook onze eigen leden Wijnand, Collin, en Maarten.

Joost en ondergetekende waren als vertegenwoordiging van SDO naar Dinxperlo afgereisd. De introductie werd door Joost verzorgd. Hij lichtte de betekenis en de rol van de SDO voor scheidsrechters toe. Een vereniging niet alleen voor KNVB scheidsrechters, maar ook zeker voor clubscheidsrechters. Samen trainen, praten, leren, ervaren, waarbij de gezelligheid ook zeker niet mag ontbreken. Dat is waar de SDO voor staat in onze regio. De hoofdmoot van deze avond stond in het teken van de nieuwe spelregels, die m.i.v. dit seizoen in zijn gegaan. Denk aan de doeltrap, het muurtje, aanvallend hands, positie keeper bij strafschop, de scheidsrechtersbal, maar ook de wissel en de toss. De presentatie werd ondersteund met actuele beelden. Voorbeelden uit de praktijk om duidelijk te maken wat er nu precies anders is. Dat resulteerde in een interactieve een leerzame avond. Opvallend en natuurlijk ook begrijpelijk: veel scheidsrechters zijn actief in de B-categorie. Daar worden regels soms toch anders ervaren en is er vaak sprake van minder ervaren assistenten ….. Sommigen kenden ook de oude regels niet.

Bijgevoegde foto is een mooi voorbeeld van een situatie waarover die avond is gesproken. Met in de hoofdrol de scheidsrechter, en onze Maarten in een niet onbelangrijke bijrol.

Scherpe focus op de nieuwe spelregel. De huiskamervraag: Wat valt je op aan deze strafschop?

Geschreven door: Gerlof Bril (lid COVS Doetinchem)