Laws of the Game worden gewijzigd

Laws

 

BRON: http://www.covsbreda.nl

De IFAB heeft enige tijd geleden een boekje met alle spelregels voor veldvoetbal van aan FIFA geallieerde voetbalbonden, de zogenaamde “Laws of the Game”, met betrekking tot seizoen 2016/2017 uitgebracht.

In het oog springende veranderingen zijn onder meer dat een speler die geblesseerd raakt na een overtreding waarvoor een gele of rode kaart wordt uitgedeeld, voortaan binnen de lijnen behandeld mag worden en niet langer erbuiten. Een andere wijziging is dat de aftrap niet meer eerst naar voren op de helft van de tegenstander gespeeld hoeft te worden, maar rechtstreeks naar een medespeler op eigen helft mag.

De opvallendste wijziging is het (deels) afschaffen van de ‘drievoudige straf’. Dit maakt het er echter niet gemakkelijker op voor scheidsrechters omdat er ook beoordeeld moet worden of de speler een poging doet om de bal te spelen. Het zal even afwachten worden hoe dit in de praktijk gaat uitpakken, maar het is een positief teken dat er geluisterd word naar spelers, coaches en scheidsrechters.

LET WEL OP: de wijzigingen gaan in Nederland pas in met ingang van 1 juli 2016 – dus het restant van de huidige nacompetitie wedstrijden dient nog volgens de huidige geldende regels uitgespeeld worden!

De LCS (spelregelcommissie) zal medio juni de Nederlandse versie van alle wijzigingen (en hoe deze te interpreteren/toepassen) publiceren.

De nieuwsgierigen kunnen de Engelse versie van alle wijzigingen  door de IFAB uitgebracht hier bekijken:
Law of the game changes 2016/2017