‘HET FLUITEN IS MIJ MET DE PAPLEPEL IN GEGOTEN’

DOETINCHEM- Het voetbalseizoen is al weer van start gegaan en dat heeft KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond) scheidsrechter Jesper Sanders gemerkt. ‘Scheidsrechter zijn is niet zomaar iets’, vertelt Sanders. ‘Je draagt flink wat verantwoordelijkheid op je schouders tijdens het fluiten van een wedstrijd.’ Afgelopen week zijn we de wereld van de KNVB scheidsrechter in gedoken. 

Sanders heeft nu al ruim vijf jaar de fluit in handen, en dat bevalt hem goed. Zijn vader, Frank Sanders, heeft hem het fluiten met de pap lepel ingegoten. Frank Sanders is voorzitter van de Centrale Organisatie Voor Scheidsrechters (COVS) Doetinchem.

‘Scheidsrechter wordt je niet zomaar, daar gaat heel wat aan vooraf’, aldus Sanders. Hij heeft zich zelf helemaal omhoog gewerkt om op dit niveau te komen waar hij nu is. Sanders fluit nu op het hoogste niveau van de KNVB jeugd. Hij is begonnen in de ZAJD (zaterdag jeugd D) poule vanuit daar is hij doorgegroeid naar ZAJA (zaterdag jeugd A). Om een KNVB scheids te worden heeft Sanders de SOIII gehaald. Met deze cursus wordt je opgeleid tot scheidsrechter bij de KNVB, hiermee ben je bevoegd om A-categorie wedstrijden te fluiten.

Als je A-categorie wedstrijden fluit wordt je ingedeeld als (assistent-) scheidsrechter in de groep waarbij de docent jou op niveau indeelt. Hierna moet jij door middel van tussentijdse rapportages promoveren. Hierbij bouw je verbeterpunten op waardoor je als (assistent-) scheidsrechter jouw kwaliteit naar een hoger leven kan tillen. Tevens heeft Sanders ook op de landelijke lijst (jeugd) de SOII nodig. Hierbij heeft hij zich moeten verdiepen in nog meer stof om beter te worden.

Verder moet hij één keer in het jaar een FIFA test doorlopen om te bewijzen dat hij op het juiste niveau zit. Dit gebeurt in Zeist met de landelijke lijst van scheidsrechters.

Sanders traint zelf twee á drie keer per week bij COVS Doetinchem om zijn conditie op peil te houden. Zo kan hij de wedstrijden op goed niveau bij benen en wellicht doorgroeien.

Sanders is actief bezig bij de COVS Doetinchem, want in de afgelopen twee seizoenen is hij begonnen om zijn steentje bij te dragen bij de Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken (SDO). Hij maakt deel uit van de media commissie voor social media en de Technische commissie voor activiteiten te behoeve en verbetering van de (assistent-) scheidsrechter.

Wil je een kijkje nemen bij zijn training en letterlijk mee rijden met hem naar zijn wedstrijd van de afgelopen week? Bekijk dan mijn reportage over Sanders, hieronder.

Het is je vast opgevallen dat sommige beelden haperen, dit is niet te voorkomen. Ik vond het item, ondanks de beelden, te leuk om niet te publiceren.
Excuses hiervoor.

Onze dank gaat uit naar Geerte Vierwind die het mooie stukje heeft geschreven/gefilmd.