Clinic / training week van de scheidsrechter in Doetinchem een groot succes

Donderdag 10 oktober stond bij scheidsrechtersvereniging Doetinchem en omstreken een avondvol programma gepland in het kader van de week van de scheidsrechter dat gezamenlijk gehouden werd  in combinatie met de SWO (scheidsrechters vereniging Winterswijk) en de SAO (scheidsrechtersvereniging Arnhem en omstreken). Om 18:45 stond er een groep van ruim 26 heren, en 2 vrouwelijke scheidsrechters op het veld voor onze wekelijkse training. Een zeer mooie opkomst. Onder leiding van betaald voetbal assistent scheidsrechter Richard Polman, en SDO lid Walter Hartjes werd er zeer fanatiek getraind, waar iedereen op zijn eigen niveau mee kon doen.

Nadat deze training rond de klok van 19:45 was afgelopen, druppelde iedereen langzamerhand het clubgebouw binnen. Hier wachtte betaald voetbal scheidsrechter Rob Dieperink alle aanwezige (assistent-) scheidsrechters op. Onder de gasten bevonden zich naast leden van SAO en SWO verschillende potentiele club scheidsrechters die vanuit verschillende zusterclubs aanwezig waren. Vanuit DVC ’26 uit Didam waren ze zelfs met 6 man sterk aanwezig.

Om 20:00 was de zaal volgepakt met ruim 46 actieve scheidsrechters/assistenten. Ondergetekende opende de clinic/presentatie van Rob Dieperink, waar de meeste eigenlijk voor gekomen waren. Aan alle gezichten te zien had iedereen er erg veel zin in, en kon Rob zijn presentatie beginnen.

Voor de pauze werden de nieuwe spelregels behandeld. Tijdens de uitleg was er sprake van een mooie interactie vanuit de groep. Ondanks dat vele (assistent-)scheidsrechters deze spelregels al hadden behandeld tijdens de thema bijeenkomsten, kon Rob er toch een mooie ‘swing’ aan brengen zodat het voor iedereen interessant werd. Hierdoor hebben wij tot de pauze veel met elkaar gelachen.

Met de pauze was er even tijd om wat te drinken en te kletsen. De eerste twee drankjes werden aangeboden door scheidsrechtersvereniging Doetinchem.

Rob Dieperink vervolgde na de pauze met zijn uitleg en ervaringen over de VAR (Video Assistent referee). Rob kan hier zeer uitgebreid over vertellen, omdat hij zelf verschillende keren in de praktijk de VAR geweest is. Met eigen beelden vanuit de praktijk kon Rob alles laten zien hoe het er aan toe gaat in de ARAG KNVB replay center in Zeist. Tussendoor was er ruimte om vragen te stellen over dit toch zeer grote onderwerp in de voetbalwereld. Van camera standpunten, tot de protocollen van een VAR. Nadat Rob zijn ervaringen had gedeeld met de zaal zag je toch wel een stukje meer respect ontstaan richting deze verbetering in het voetbal. Rob zal de komende tijd nog vaker te zien zijn als VAR, nu hij met een gebroken enkel geblesseerd is.

Tot slot was er nog een uitgebreide vragenronde richting Rob. Na deze rondvraag sloot Rob de avond af met de volgende woorden; Ik ben scheidsrechter geworden, omdat ik het mooi vind om 22 verschillende personen, met allen een andere persoonlijkheid in de goede richting te krijgen. Bij de ene moet je linksom, bij de andere rechtsom maar iedereen komt ‘meestal’ met de neus dezelfde richting het speelveld af en op.

We kunnen concluderen dat het een geweldige avond was waar iedereen met toch weer verschillende leerpunten, maar bovenal een gezellige avond huiswaarts keerde. We willen Rob, maar ook alle aanwezigen bedanken voor jullie komst, en tot ziens bij scheidsrechtersvereniging Doetinchem en omstreken (https://www.sdodoetinchem.nl/)

Jesper Sanders, namens de technische commissie.