Focus groepen KNVB van start

Door Walter Hartjes Scheidsrechtercoach en actief scheidsrechter

De eerste focusgroep van de KNVB is 27 februari 2024 van start gegaan. Deze focusgroep is in discussie gegaan omtrent het waarderen & belonen van scheidsrechters. Er waren die middag 8 personen aanwezig in Zeist met diverse functies en leeftijden: scheidsrechter veld en zaal, rapporteurs, begeleiders en coaches.

De KNVB gaat onder leiding van Meryem Incedag graag in gesprek met een aantal scheidsrechters omtrent het onderwerp waarderen & belonen, maar ook over het werven van nieuwe scheidsrechters. Er waren veel aanmeldingen voor deze groep en is derhalve een willekeurige selectie gemaakt. Er was geen specifieke voorbereiding nodig, want ze zijn vooral benieuwd naar jouw mening. De kanttekening is gesteld dat niet alle onderwerpen per definitie op korte termijn door de KNVB opgepakt worden. Na meerdere focus groepen wordt gekeken welke onderwerpen het meest benoemd worden en in welke daadwerkelijk verandering aangebracht kan worden. De opmerking over het gebrek aan communicatie vanuit de afdeling arbitrage wort teruggelegd bij de afdeling die daar over gaat.

Meryem Incedag is vaker op zoek naar scheidsrechters die mee willen sparren over verschillende onderwerpen. Wil je vaker worden uitgenodigd voor een onderzoek? Laat het dan weten via deze link: https://forms.office.com/e/Qd3jEnn17J .

De focusgroep ging van start; diverse vragen werden gesteld en bediscussieerd. Hiervan laat ik diverse zaken die besproken zijn de revue passeren. 

Algemeen

Behoud jonge scheidsrechters door veel weerstand.

Feedback ontvangen zou mooi zijn.

Slechte ervaring met opleidingen bijv. SO1 

Screeners bij begeleiding ASR doen er erg lang over.

Waardering

  1. Waar denk je aan bij waardering?
  1. Compliment of attentie, ook als het niet nodig is of moet, spontaan, je bent goed bezig, bedankje als je iets voor iemand hebt gedaan, als beide teams zeggen dat je goed gefloten hebt, schouderklopje.
  2. Ook qua ontvangst is het veranderd, door het digitale tijdperk kun je alles via je telefoon doen en hoef je niet meer de bestuurskamer in, gezelligheid eraf. Voordeel is wel dat je naderhand geen discussie meer hebt over kaarten, maar bij de aanloop is het minder gezellig. Assistenten zijn vaak laat (of zijn er niet). Dit geeft een minder gevoel van waardering.
  3. Spontaniteit, respect en terugkoppeling.
  4. Zaalscheidsrechter wordt minder gewaardeerd dan veldscheidsrechter na de FIFA test. Bijvoorbeeld geen lunch en/of consumptiebonnen o.i.d. voor drankjes.
  1. Op welke momenten wil je je gewaardeerd worden?

Meer terugkoppelingen krijgen over bijvoorbeeld gele kaarten e.d. Wat gebeurt er met dingen als de spelpleziermeting en gele kaarten e.d.?

  1. Wat vinden jullie een waardevol presentje bij de Week van de Scheidsrechter?
  1. Wat kan er qua vergoedingen? In België krijg je je tenue en je schoenen van de bond. Zij hebben een goede sponsor die hieraan bijdraagt. In NL moeten we dit allemaal zelf kopen. Hierin ondersteuning krijgen zou fijn zijn. Wij representeren de KNVB dus het is ook een stukje uitstraling voor de KNVB. 
  2. Een goedkoop fluitje hebben we niks aan. Dan liever een goede kortingsbon of een kwaliteitsaccessoire. Het commerciële lijkt voor te gaan op waardering. Kortingsbonnen op Adidas of Nike zou mooi zijn. 
  3. Met korting (of gratis) naar bekerfinales, wedstrijden o.i.d.. Je mag niet meer vrij naar betaald voetbal, t/m 2e Divisie mag dit wel. In Duitsland hebben ze een x aantal scheidsrechterskaarten voor een vak bij wedstrijden, wie het eerst komt het eerst maalt.
  1. Van wie verwachten jullie waardering bij de vereniging?

Spelers, trainers, bestuur (ontvangst). Daar moet je als KNVB niet op willen sturen. Iig iemand in de bestuurskamer. Voorbeeldgedrag van trainers. Wij hebben de verplichting vanuit de KNVB om naar de bestuurskamer te gaan, dat is lastig als er niemand zit.

  1. Huidige onderscheidingsregeling? Beloning?
  1. Liefst op tijd krijgen, toegesproken worden vinden we belangrijk, KNVB handdoek, een dag met lezingen, arbitrage congres, huidige manier is gewenst. Arbitrage congres eens in de drie jaar. Nuttige presentjes waar je echt wat aan hebt zijn welkom. Bij organisatie van een dag ook de partners uitnodigen, die steunen onze scheidsrechters. Helemaal mooi als daar een bloemetje voor is. Met een speldje kun je in ieder geval wat laten zien, kun je hem op je jasje spelden. Het is ‘iets’. Stropdas, handdoek.
  2. Waardering uitspreken is ook gewenst, hoeft niet tastbaar te zijn, mag ook wat mooie woorden zijn. Naast het gratis kopje koffie.
  3. Meer aanwezigheid van KNVB medewerkers, zodat we elkaar wat beter kennen.
  4. Buddy/binding systeem maken waardoor je meer begeleiding geeft aan scheidsrechters, waardoor je je meer gewaardeerd voelt.
  5. We willen kunnen zien wie waar fluit op een moment, zodat je bij je collega’s kunt kijken. OP gaat eruit, zorg dat er via Dugout of assist een alternatief systeem is. Dat maakt het voor de COVS ook lastig.
  1. Andere momenten waarop je in je carrière beloond wil worden?

1000ste wedstrijd in je carrière, of 500ste

  1. Behoud van jongeren: wat kunnen we doen?
    1. Als je bij de jeugd doorstroomt naar de senioren, dan moet je schuin naar beneden doorstromen. Dan moeten ze de lage bagger elftallen fluiten en ben je ze kwijt. Ze moeten te snel door naar senioren en dan de lage elftallen fluiten. Elftallen zelf laten fluiten om meer respect en erkenning voor SR te genereren. 
    2. Meer begeleiding, ook als je geen talent bent/middelbare leeftijd hebt. 
    3. Dit kan ook een ervaren scheidsrechter zijn van de COVS.

Werving

Per zoveel elftallen moet je een scheidsrechter leveren. Veel ongediplomeerde scheidsrechters die via  scheidshuren.nl  veel wedstrijden fluiten, die verdienen veel meer dan bij de KNVB.

Lokaal sportakkoord vergoeding van opleidingen, blijkbaar nog niet duidelijk genoeg.

Ligt verantwoordelijkheid bij de clubs, er is nu geen prikkel om iets mee te doen. Dus meer clubs stimuleren om dit soort dingen op orde te hebben (eventueel d.m.v. straffen, bijvoorbeeld puntenmindering bij eerste elftallen)

  1. Wat moeten verenigingen doen om te werven?
  1. Beginnen bij jeugdspelers om als scheidsrechter op te treden en een kleine beloning tegenover stellen. Onderdeel maken van je spelerspas krijgen: minimaal één wedstrijd fluiten. Dan creëer je ook meer respect voor de scheidsrechter. Bijvoorbeeld 5 wedstrijden fluiten, dan een kaartje voor een wedstrijd krijgen. 
  2. Kleding geven aan de jeugd, verenigingen aanmoedigen om dit te doen.
  1. En voor Behoud?

Bij zowel nieuwe als huidige SR corps (VSR en bond) af en toe filmpjes sturen met belangrijkste spelregels/dingen waar SR aan moet denken. Bepaalde thema’s (omgaan met bank, spelregels, speciale situaties). Belangrijk: visueel maken. Let op: denk ook aan futsal.

Uitsmijter

Fijn dat hier aandacht voor is, is al waardering op zich Enquetes of vragen zijn altijd welkom, mogen ze altijd mailen